Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 20 grudnia 2020

Cielaczek

Szybkie ciasto serowe o przemiłej nazwie którego, czekoladowy spód, doskonale komponuje się z aksamitną masą serową.
Długo zachowuje świeżość i co najważniejsze Cielaczek nie jest pracochłonnym ciastem.


Zapraszam na przepis.




Składniki.:


Ciasto.
Mąka 2 szklanki.
Cukier 1 szklanka.
Jajka 2 sztuki.
Kakao 2 łyżki.
Soda oczyszczona 1 łyżeczka.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Olej 3\4 szklanki.
Mleko 1 szklanka.


Masa twarogowa.
Ser twarogowy 500 gram.
Mąka ziemniaczana 1 łyżka.
Jajka 3 sztuki.
Cukier waniliowy 1 sztuka.
Cukier 3\4 szklanki.


Przygotowanie:

Zmielony ser miksujemy z jajkami, dodając następnie pozostałe składniki do momentu aż powstanie jednolita masa serowa.




Ciasto.

Jajka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy przesianą mąkę połączoną z sodą, proszkiem i kakaem, cały czas miksując wlać olej i mleko.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, masę serową wykładamy łyżką na ciasto, tworząc kleksy przypominające łaty cielaczka.







Ciasto pieczemy 50-60 minut w temperaturze 160 st. C.




Smacznego 😊


2 komentarze:

  1. Witam, oj trzeba zrobic takie ciasto ..wyglada apetycznie ..i mysle ze nie sprawiz trudnosci..pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ciasto jest smaczne i bardzo łatwe :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

      Usuń