Szybkie ciasto serowe o przemiłej nazwie którego, czekoladowy spód, doskonale komponuje się z aksamitną masą serową.
Długo zachowuje świeżość i co najważniejsze Cielaczek nie jest pracochłonnym ciastem.
Zapraszam na przepis.
Składniki.:
Ciasto.
Mąka 2 szklanki.
Cukier 1 szklanka.
Jajka 2 sztuki.
Kakao 2 łyżki.
Soda oczyszczona 1 łyżeczka.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Olej 3\4 szklanki.
Mleko 1 szklanka.
Mąka 2 szklanki.
Cukier 1 szklanka.
Jajka 2 sztuki.
Kakao 2 łyżki.
Soda oczyszczona 1 łyżeczka.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Olej 3\4 szklanki.
Mleko 1 szklanka.
Masa twarogowa.
Ser twarogowy 500 gram.
Mąka ziemniaczana 1 łyżka.
Jajka 3 sztuki.
Cukier waniliowy 1 sztuka.
Cukier 3\4 szklanki.
Ser twarogowy 500 gram.
Mąka ziemniaczana 1 łyżka.
Jajka 3 sztuki.
Cukier waniliowy 1 sztuka.
Cukier 3\4 szklanki.
Przygotowanie:
Zmielony ser miksujemy z jajkami, dodając następnie pozostałe składniki do momentu aż powstanie jednolita masa serowa.
Ciasto.
Jajka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy przesianą mąkę połączoną z sodą, proszkiem i kakaem, cały czas miksując wlać olej i mleko.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, masę serową wykładamy łyżką na ciasto, tworząc kleksy przypominające łaty cielaczka.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, masę serową wykładamy łyżką na ciasto, tworząc kleksy przypominające łaty cielaczka.
Ciasto pieczemy 50-60 minut w temperaturze 160 st. C.
Smacznego 😊
Witam, oj trzeba zrobic takie ciasto ..wyglada apetycznie ..i mysle ze nie sprawiz trudnosci..pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńPolecam ciasto jest smaczne i bardzo łatwe :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
Usuń