Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 2 grudnia 2020

Ciasteczka budyniowe

Jedne z lepszych ciasteczek, które koniecznie musicie wypróbować, szybkie, łatwe, pachnące i bardzo smaczne.                                   
Ciasteczka wprost rozpływają się w ustach.
Ciasto jest bardzo łatwe w obróbce, i jest to idealny wypiek do pracy z maluchami.


Zapraszam na przepis.











Składniki:

Mąka 2 szklanki 
Cukier puder 10 łyżek.
Masło 300 gram.
Budyń waniliowy 2 sztuki.
Do dekoracji czekolada gorzka, siekane orzechy, kokos, cukiereczki. 


Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, które wyrabiamy przez 3-4 minuty, następnie formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
Przed ułożeniem na blachę kulki lekko rozpłaszczam i przyciskam widelcem, tworząc wzorek na ciastku.







Ciasteczka pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
Przestudzone ciasteczka można dekorować w dowolny sposób, ja swoje moczyłam w roztopionej na parze czekoladzie, a następnie w siekanych orzechach, kokosie i kolorowych cukiereczkach, ciasteczka układamy kolejno na tacy do zastygnięcia czekolady.


Ciasteczka budyniowe



Smacznego 😃

1 komentarz: