Piernik, jego niesamowity zapach wprawia nas w świąteczny nastrój i wywołuje uśmiech na twarzy.
Korzenny przysmak, który znany jest od dawnych czasów, właśnie w tym szczególnym czasie jest wypiekany w naszych domach.
Mamy kilka rodzajów pierników te długo dojrzewające oraz takie, które można spożywać bezpośrednio po upieczeniu.
I właśnie mój piernik do takich się zalicza, pieczemy, przekładamy, jeśli mamy ochotę, to dekorujemy i już możemy się częstować.
Korzenny przysmak, który znany jest od dawnych czasów, właśnie w tym szczególnym czasie jest wypiekany w naszych domach.
Mamy kilka rodzajów pierników te długo dojrzewające oraz takie, które można spożywać bezpośrednio po upieczeniu.
I właśnie mój piernik do takich się zalicza, pieczemy, przekładamy, jeśli mamy ochotę, to dekorujemy i już możemy się częstować.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Mąka 0,5 kilograma.
Jajka 6 sztuk.
Cukier 200 gram.
Woda 5 łyżek.
Śmietana 5 łyżek.
Olej 5 łyżek.
Miód 1 szklanka.
Soda oczyszczona 1 łyżeczka.
Siekane orzechy włoskie 1 szklanka (nie koniecznie).
Przyprawa do pierników 1 opakowanie.
Jajka 6 sztuk.
Cukier 200 gram.
Woda 5 łyżek.
Śmietana 5 łyżek.
Olej 5 łyżek.
Miód 1 szklanka.
Soda oczyszczona 1 łyżeczka.
Siekane orzechy włoskie 1 szklanka (nie koniecznie).
Przyprawa do pierników 1 opakowanie.
Składniki na masę.
Mleko 1\2 litra.
Cukier 1 szklanka.
Cukier waniliowy 1 sztuka.
Mąka pszenna 2 czubate łyżki.
Mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki.
Masło 1 kostka.
Dodatkowo do posmarowania dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoiczek.
Cukier 1 szklanka.
Cukier waniliowy 1 sztuka.
Mąka pszenna 2 czubate łyżki.
Mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki.
Masło 1 kostka.
Dodatkowo do posmarowania dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoiczek.
Wykonanie:
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy miód, olej, oraz śmietanę, wlewamy sodę oczyszczoną rozprowadzoną w wodzie, ciągle ucierając.
Na końcu dodajemy partiami przesianą mąkę, przyprawę do piernika i orzechy, ucieramy do powstania jednolitej masy, następnie przelewamy ciasto piernikowe do blachy 25x35 cm. Wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180 s C.
Na końcu dodajemy partiami przesianą mąkę, przyprawę do piernika i orzechy, ucieramy do powstania jednolitej masy, następnie przelewamy ciasto piernikowe do blachy 25x35 cm. Wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180 s C.
Przygotowanie masy.
W 1\3 mleka rozprowadzamy obie mąki, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, na gotujące się mleko wlewamy rozrobione mąki i gotujemy na gęsty budyń.
Miękkie masło miksujemy na puch, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, ciągle miksując aż powstanie jednolita masa.
Wystudzony piernik rozkrawamy na dwa placki, spód smarujemy cienko dżemem, następnie na dżem wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim plackiem.
Miękkie masło miksujemy na puch, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, ciągle miksując aż powstanie jednolita masa.
Wystudzony piernik rozkrawamy na dwa placki, spód smarujemy cienko dżemem, następnie na dżem wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim plackiem.
Piernik dekorujemy na wierzchu według własnego uznania, ja polałam roztopioną czekoladą i posypałam bakaliami. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz