Niezwykle wilgotny i puszysty makowiec, jest to obowiązkowe ciasto na świątecznym stole.
Jeżeli jeszcze nie piekliście makowca japońskiego, to koniecznie musicie go wypróbować.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Mak mielony 400 gram.
Kasza manna 200 gram.
Mleko 1\2 litra.
Masło (miękkie) 200 gram.
Cukier puder 200 gram.
Jabłka 800 gram.
Jajka (duże) 8 sztuk.
Rodzynki 100 gram.
Orzechy włoskie siekane 100 gram.
Cukier waniliowy 1 opakowanie.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Olejek migdałowy kilka kropel.
Kasza manna 200 gram.
Mleko 1\2 litra.
Masło (miękkie) 200 gram.
Cukier puder 200 gram.
Jabłka 800 gram.
Jajka (duże) 8 sztuk.
Rodzynki 100 gram.
Orzechy włoskie siekane 100 gram.
Cukier waniliowy 1 opakowanie.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Olejek migdałowy kilka kropel.
Wykonanie:
Wrzącym mlekiem zalewamy mak i odstawiamy na 30-40 minut, następnie zaparzony mak przekładamy na sito i odciskamy z nadmiaru mleka.
W misce łączymy razem kaszę manną, rodzynki, orzechy, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy, dodajemy mak i olejek migdałowy.
Następnie dodajemy obrane i potarte na tarce o grubych oczkach jabłka, dokładnie miksujemy, dodajemy mieszankę kaszy i bakalii cały czas miksując.
Na końcu do masy makowej dodajemy partiami pianę z ubitych białek, delikatnie mieszamy łyżką, ciasto wylewamy na blachę 25x35 cm. Wyłożoną papierem do pieczenia.
Makowiec pieczemy 50-60 minut w 180 s C.
Jeszcze ciepłe ciasto polałam lukrem i posypałam płatkami migdałów.
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz