Ma soczysty kolor, niesamowity zapach i wspaniały smak, który was zaczaruje :)
Galaretka jeżynowa jest kolejnym przysmakiem z mojej spiżarni, zachęcam was do zrobienia tego specjału, jest wspaniałym dodatkiem do naleśników z serem, domowych racuchów, gofrów i deserów.
Poniżej podam stary przepis, który nie zawiera żadnych ulepszaczy i alternatywę dla zapracowanych miłośników domowych przetworów:)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Sok z jeżyn 1 l.
Cukier 60 - 80 dkg.
Alternatywa dla zapracowanych :)
Sok z jeżyn 0,9 l.
Cukier 0,35 dkg.
Żelfix (3:1) 1 opakowanie.
Wykonanie:
Jeżyny opłukać następnie w sokowniku odparować sok.
Do odparowanego soku dodać cukier i gotować całość do momentu aż galaretka uzyska właściwą krzepliwość.
Gotową galaretką napełniamy wyparzone słoiki i odwracamy do góry dnem na kilka minut.
Wersja zawierającej żelfix jest o wiele szybsza w przygotowaniu i zawiera mniej cukru.
Przygotowując tę wersję korzystajcie ze wskazówek na opakowaniu żelfixu.
Przygotowując tę wersję korzystajcie ze wskazówek na opakowaniu żelfixu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz