Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 16 stycznia 2021

Ryż z warzywami

Największym powodzeniem cieszą się proste i sprawdzone przepisy, takie jak ryż z warzywami.
Jest on świetnym dodatkiem do mięs i ryb, doskonale też smakuje jako samodzielne danie.
Można użyć świeżych lub mrożonych warzyw, w zależności od tego, jakimi dysponujecie w danej chwili.

I jeszcze dla motywacji stare chińskie powiedzenie.

Samym gadaniem ryżu nie ugotujesz 😊



Zapraszam na przepis.











Składniki.

Ryż 1,5 szklanki.
Marchewka tarta 1 sztuka.
Por posiekany 1 szklanka.
Groszek zielony 1 szklanka.
Sól do smaku.
Pieprz do smaku.
Kurkuma około 1\2 łyżeczki 
Olej.


Wykonanie.

Ryż dokładnie płuczemy i zalewamy wodą, tak aby lekko przykryła ryż, odstawiamy na 20-30 minut.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pora i marchewkę, gdy lekko zmięknie, dodajemy zielony groszek, wlewamy razem z wodą ryż i dodajemy siekany koperek oraz przyprawy, ilość według własnych upodobań.
Jeżeli macie ochotę, to można jeszcze dodać łyżkę masła.




Ryż z warzywami






Gotujemy ryż na małym ogniu, co chwilę mieszając, dzięki temu, że ryż moczyliśmy w wodzie, dużo szybciej się nam ugotuje.
Jeżeli zajdzie potrzeba możecie podlać wodą, ale ostrożnie z wodą ryż powinien być sypki.
Ja lekko twardawy ryż zdejmuję z ognia i owijam garnek ręcznikiem na minimum 30 minut, ryż wówczas spokojnie dochodzi.







Smacznego. 😊




1 komentarz: