Największym powodzeniem cieszą się proste i sprawdzone przepisy, takie jak ryż z warzywami.
Jest on świetnym dodatkiem do mięs i ryb, doskonale też smakuje jako samodzielne danie.
Można użyć świeżych lub mrożonych warzyw, w zależności od tego, jakimi dysponujecie w danej chwili.
I jeszcze dla motywacji stare chińskie powiedzenie.
Samym gadaniem ryżu nie ugotujesz 😊
Zapraszam na przepis.
Składniki.
Ryż 1,5 szklanki.
Marchewka tarta 1 sztuka.
Por posiekany 1 szklanka.
Groszek zielony 1 szklanka.
Sól do smaku.
Pieprz do smaku.
Kurkuma około 1\2 łyżeczki
Olej.
Wykonanie.
Ryż dokładnie płuczemy i zalewamy wodą, tak aby lekko przykryła ryż, odstawiamy na 20-30 minut.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pora i marchewkę, gdy lekko zmięknie, dodajemy zielony groszek, wlewamy razem z wodą ryż i dodajemy siekany koperek oraz przyprawy, ilość według własnych upodobań.
Jeżeli macie ochotę, to można jeszcze dodać łyżkę masła.
Gotujemy ryż na małym ogniu, co chwilę mieszając, dzięki temu, że ryż moczyliśmy w wodzie, dużo szybciej się nam ugotuje.
Jeżeli zajdzie potrzeba możecie podlać wodą, ale ostrożnie z wodą ryż powinien być sypki.
Ja lekko twardawy ryż zdejmuję z ognia i owijam garnek ręcznikiem na minimum 30 minut, ryż wówczas spokojnie dochodzi.
Smacznego. 😊
pyszne danie
OdpowiedzUsuń