W kuchni nie musi wiać nudą, dlatego warto to popularne danie mięsne trochę urozmaicić, chociaż tradycyjny kotlet mielony jest bardzo smaczny.
I bez wątpienia to król PRL-owskich barów, jednak zawsze warto wypróbować coś nowego.
Moje dzisiejsze mielone mają wkładkę z marynowanej papryki i kiszonego ogórka, ale możecie użyć również żółtego sera, podsmażonych pieczarek.
Czy cieniutko pokrojonej cebulki owiniętej w plasterek boczku, zapewniam, że każdy dodatek będzie smaczny.
Z podanych proporcji wychodzi 7 sporych kotletów.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Mielona szynka lub karczek 0,5 kilograma.
Jajka 2 sztuki.
Bułka tarta 2 czubate łyżki.
Cebula 1 średnia sztuka.
Sól.
Pieprz.
Papryka słodka.
Gałka muszkatołowa.
Jajka 2 sztuki.
Bułka tarta 2 czubate łyżki.
Cebula 1 średnia sztuka.
Sól.
Pieprz.
Papryka słodka.
Gałka muszkatołowa.
Papryka marynowana 2 kawałki.
Ogórek kiszony 1-2 sztuki.
Olej do smażenia.
Bułka tarta do panierowania.
Wykonanie:
Do mielonego mięsa dodajemy jajka, tartą bułkę, cebulę, ja trę na tarce o małych oczkach, oraz przyprawy, ilość według własnego uznania.
Mięso dobrze wyrabiamy na jednolitą masę, następnie dzielimy na kotlety, każdy kotlecik rozpłaszczamy na desce ręką.
Na środku kładziemy po paseczku papryki i ogórka, formujemy kotleciki, ukrywając w środku nadzienie i obtaczamy w tartej bułce.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz