Maj to doskonały czas na zbiór kwiatów mniszka, warto poświęcić trochę czasu i zaopatrzyć naszą spiżarkę w ten cudowny specyfik.
Bogactwo witamin, jakie znajduje się w syropie z mniszka lekarskiego, wspomoże nasz układ odpornościowy i pokarmowy, złagodzi infekcję układu moczowego, oraz pobudzi pracę naszego mózgu.
Syrop może być stosowany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci zaleca się dodawać 2-3 łyżeczki dziennie do herbaty.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Rozwinięte kwiatostany mniszka lekarskiego.
Woda.
Świeży sok cytrynowy.
Miód.
Proporcje:
Na 0,5 l otrzymanego wywaru dodajemy 0,5 kilograma miodu i sok z 1 cytryny.
W słoneczny dzień zbieramy rozwinięte kwiatostany mniszka lekarskiego, następnie rozkładamy na białym papierze na 2-3 godziny do podwiędnięcia.
Po 2-3 godzinach kwiatostany płuczemy na sicie pod bierzącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą równo z wysokością zawartości.
Stawiamy garnek na gaz i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, nastęonie odstawiamy garnek na 24 godziny.
Następnego dnia przecedzamy wywar i dokładnie wyciskamy wygotowane kwiatostany.
Uzyskany wywar łączymy z miodem oraz sokiem z cytryny.
Syrop rozlewamy do wyparzonych butelek i pasteryzujemy kilka minut ma tylko złapać zakrętka.
Smacznego😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz