Sos tatarski to jeden z moich ulubionych sosów, podawany na zimno do jajek, wędlin, pieczonych mięs i ryb.
Składniki sosu możemy dopasować do swoich upodobań, szczypior zamienić cebulą lub zieloną pietruszką, zwiększyć lub zmniejszyć ilość ogórków
i grzybków, doprawić dodatkowo tartym chrzanem, czy musztardą, a nawet gorczycą, warto próbować i zmieniać składniki.
Ja zapraszam was do przetestowania mojego prostego i szybkiego przepisu na ten popularny sos.
Składniki.
Majonez 1 szklanka.
Gęsta śmietana 1 szklanka.
Ogórki korniszony drobno siekane i odciśnięte 1\2 szklanki.
Pieczarki marynowane drobno siekane i odciśnięte 1\2 szklanki.
Szczypiorek posiekany 1\2 szklanki.
Sól.
Pieprz.
Wykonanie.
Ogórki i pieczarki drobno siekamy i odciskamy z nadmiaru zalewy.
Szczypior siekamy.
Do majonezu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Ogórki, pieczarki i szczypior mieszamy razem, dodajemy sos majonezowy, sól i pieprz do smaku, dokładnie mieszamy.
Sos przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny do schłodzenia.
Z podanych proporcji wychodzi około 1 litra sosu.
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz