Są różne techniki przechowywania liści selera, możemy je suszyć lub mrozić.
Ja proponuję przygotowanie pasty ze świeżych liści, jest to świetna domowa przyprawa,
która nie zawiera żadnych niepożądanych składników i doskonale sprawdza się jako dodatek do zup i sosów.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Liście selera 100 gram
Sól 1 czubata łyżka.
Oliwa z oliwek 2 łyżki.
Wykonanie:
Liście selera odrywamy od łodygi, tylko zdrowe bez żadnych przebarwień, dokładnie płuczemy i osuszamy.
Tak przygotowane liście rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę, dodając partiami sól i oliwę.
Gotową pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków, wierzch zalewamy oliwą i zakręcamy słoik.
Pastę przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz