Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 2 sierpnia 2020

Pasta z liści selera na zimę

Idąc za pomysłem pasty lubczykowej, która na stałe zagościła w mojej kuchni, zrobiłam pastę z liści selera.
Są różne techniki przechowywania liści selera, możemy je suszyć lub mrozić.
Ja proponuję przygotowanie pasty ze świeżych liści, jest to świetna domowa przyprawa, 
która nie zawiera żadnych niepożądanych składników i doskonale sprawdza się jako dodatek do zup i sosów.


Zapraszam na przepis.




Pasta z liści selera na zimę







Składniki:

Liście selera 100 gram
Sól 1 czubata łyżka.
Oliwa z oliwek 2 łyżki.


Wykonanie:

Liście selera odrywamy od łodygi, tylko zdrowe bez żadnych przebarwień, dokładnie płuczemy i osuszamy.









Tak przygotowane liście rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę, dodając partiami sól i oliwę.
Gotową pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków, wierzch zalewamy oliwą i zakręcamy słoik.
Pastę przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz