Jest to świetny pomysł na wykorzystanie, kwaskowatych łodyg rabarbaru w naszej kuchni.
Orzeźwiający syrop jest świetnym dodatkiem do domowych deserów, herbaty i lemoniady, która doskonale gasi pragnienie w upalne letnie dni.
Zrobienie syropu nie wymaga od nas zbyt wielkiego nakładu pracy, a efekt jest naprawdę zaskakujący.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Rabarbar 2.5 kilograma.
Cukier 1 kilogram.
Cytryna 3 sztuki.
Woda 2 litry.
Wykonanie:
Rabarbar myjemy i kroimy w niewielkie kawałki, nie obieramy.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści.
Następnie dodajemy rabarbar i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Odcedzamy płyn przez gęste sito wyłożone gazą, zlewamy ponownie do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
Gorącym syropem napełniamy wyparzone butelki i mocno zakręcamy, tak przygotowany syrop po ostygnięciu przechowujemy w spiżarni.
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz