Marchewki na słodko kwaśno w miodowo pomarańczowej glazurze, zaskakują i zachwycają smakiem.
Jest to idealny dodatek do mięsa lub jako samodzielna przekąska.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Marchewka 0,5 kilograma.
Sok wyciśnięty z 2 pomarańczy.
Miód 2 łyżki.
Masło 1 czubata łyżka.
Sól do smaku.
Ostra papryka w płatkach do smaku.
Cukier 1\2 płaskiej łyżeczki dodać do gotowania marchewki.
Wykonanie:
Oczyszczoną marchewkę kroimy w grube plastry i lekko obgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, marchewka nie może być miękka, ponieważ będzie się jeszcze gotować w soku pomarańczowym i modzie.
Do rondla dodajemy masło, miód i sok z cytryny, doprowadzamy całość do wrzenia.
Następnie dodajemy odcedzoną marchewkę i paprykę, gotujemy razem przez chwilę aż sok z pomarańczy odparuje a marchewka skarmelizuje się i nabierze połysku.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz