Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 23 grudnia 2022

Korzenny miodownik z masą grysikową

Miodownik świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek podczas świąt, a wasi goście będą zachwyceni jego smakiem.
Miodownik najlepiej upiec dwa dni prędzej, żeby zdążył zmięknąć i skruszeć wtedy dosłownie rozpływa się w ustach, a puszysta masa doskonale komponuje się z miodowymi blatami ciasta.
Jest to jeden z moich ulubionych wypieków świątecznych.


Zapraszam na przepis.



Korzenny miodownik z masą grysikową






Składniki:


Na ciasto.

Mąka 0,5 kilograma.
Soda oczyszczona  2 łyżeczki.
Jajka  2 sztuki.
Cukier puder 150 gram.
Mleko  2 łyżki.
Miód  2 łyżki.
Margaryna 200 gram.
Przyprawa do piernika  1 opakowanie.

Na ciasto orzechowe.

Orzechy włoskie posiekane 250 gram.
Cukier  100 gram.
Margaryna  100 gram.
Miód 2 łyżki.


Masa.

Mleko 3 szklanki.
Kasza manna 9 łyżek.
Cukier puder 200 gram.
Masło 360 gram.
Powidła śliwkowe.


Wykonanie:


Mleko i miód rozpuszczamy razem na ogniu i odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, sodę, cukier puder, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, jajka, przyprawę do pierników i wlewamy przestudzony miód z mlekiem.
Szybko wyrabiamy na gładkie ciasto, dzielimy na cztery części i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Następnie wałkujemy placki i kolejno pieczemy w piekarniku przez 10 minut, rozgrzanym do 180 st. 
Blaszka o wymiarach 25x35 cm.
Jeden placek pieczemy razem z masą orzechową.









Masa orzechowa na wierzchnie ciasto.
Orzechy, cukier, miód i margarynę wkładamy do rondla i na małym ogniu gotujemy przez 5 minut.
Następnie wylewamy na surowe rozwałkowane ciasto i pieczemy tak samo, jak poprzednie blaty.







Masa grysikowa.

Zagotować mleko z cukrem następnie wsypać kasze manną i gotować do momentu aż zgęstnieje. Gotową kaszę zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, następnie dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy, cały czas ucierając, ucieramy tak długo aż powstanie jednolity gładki krem.

Pierwszy blat ciasta układamy na dno blaszki, następnie smarujemy cienko powidłami i wykładamy 1\3 masy grysikowej, postępujemy identycznie z drugim i trzecim plackiem.
Na ostatnią część kremu układamy placek z masą orzechową.







Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz