I tak najbardziej rozpoznawalne włoskie jedzenie dla ubogich jest dzisiaj podawane nawet w najlepszych restauracjach na całym świecie.
Kilka podstawowych informacji, o których powinniśmy pamiętać, piekąc włoską pizzę w domu.
Dobra pizza to dobre ciasto, poniżej znajdziecie przepis na tradycyjne włoskie ciasto do pizzy.
Na pizzę nie powinniśmy nakładać zbyt wielu składników, według włoskiej szkoły nie może to być więcej niż trzy składniki.
Bardzo ważna jest też temperatura pieczenia, prawdziwa włoska pizza pieczona jest w 485 st.C przez 90 sekund :)
Niestety, ale my w domowych warunkach nie możemy sobie na to pozwolić, dlatego rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury, jaką posiada nasza kuchenka i do tak nagrzanego piekarnika wkładamy pizzę, którą pieczemy przez 5-10 minut.
Ja piekę pizzę na rozgrzanym kamieniu z szamotu, jest to świetny sposób, pizza wychodzi idealna.
Jeżeli nie posiadacie kamienia, wyłóżcie pizzę na rozgrzaną blachę z piekarnika, na desce obsypanej mąką przygotujcie pizzę, a następnie energicznym ruchem przesuńcie ją na blachę.
Zachęcam do wypróbowania pizzy na tym cieście i niech was nie przestraszy ilość soli, tak tak ma być dwie łyżki :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Mąka 0,5 kilograma (najlepsza jest mąka do pizzy 00, jednak z mąki 650 też wychodzi świetna).
Drożdże 25 gram.
Woda 300 mililitrów.
Oliwa z oliwek 3 łyżki.
Cukier 3 łyżki.
Sól 2 płaskie łyżki.
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i połowę wody, całość dokładnie rozprowadzamy.
Do drugiej miseczki wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól i oliwę dokładnie mieszamy, sól musi się całkowicie rozpuścić.
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wlewamy zawartość obu miseczek, mieszamy, a następnie wyrabiamy na jednolite,
lśniące i gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto dzielimy na porcje, formujemy kulki i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 50-60 minut.
Następnie formujemy okrągłe placki, smarujemy sosem pomidorowym i przyrządzamy ulubioną pizzę :)
Ciasto przygotowane według tego przepisu, możemy przechowywać w lodówce nawet do tygodnia, zabezpieczamy ciasto wówczas folią spożywczą przed wysychaniem.
Z podanych proporcji wychodzą 2 duże lub 4 małe pizze.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz