Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 13 maja 2018

Gulasz wołowy z warzywami

Dzisiaj coś dla osób, które lubią dobrze zjeść :)
Ostry gulasz o wspaniałym aromacie, taka potrawa każdemu smakuje.
Idealne danie obiadowe, ale nie tylko, jest to też doskonała propozycja na wieczorne ognisko przy kociołku z parującym gulaszem.



Zapraszam na przepis.




Gulasz wołowy z warzywami







Składniki:


Ładna wołowina 700 gram.
Marchewka 1 sztuka.
Por około 1\4 sztuki.
Cebula 1 sztuka
Czosnek 4-5 ząbków.
Papryka czerwona 1\2 sztuki.
Papryka żółta 1\2 sztuki.
Mrożony groszek 1\2 szklanki.
Mąka 2 czubate łyżki.
Smalec 2 łyżki.
Sól.
Pieprz.
Papryka mielona słodka 1 łyżka.
Papryka mielona ostra 1 łyżeczka.
Przecier pomidorowy duża czubata łyżka.





Wykonanie:


Na rozgrzany smalec wrzucamy obie mielone papryki i lekko podsmażamy.
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i obtaczamy w mące, wrzucamy na gorący smalec i obsmażamy z każdej strony.
Następnie podlewamy lekko wodą i dusimy na małym ogniu.







W momencie, gdy mięso lekko zmięknie, solimy i dodajemy pokrojoną  w pół talarki marchewkę, cebulę oraz pora.
Dusimy tak długo aż warzywa i mięso będą miękkie, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody.





W następnej kolejności dodajemy pokrojone w słupki papryki, mrożony groszek i przecier pomidorowy.
Całość razem dusimy do momentu, aż dodane warzywa zmiękną, a smaki się połączą.
Gulasz nie może być zbyt rzadki, podczas gotowania dolewajcie niewielkie ilości wody, a wówczas uzyskacie gęsty aromatyczny sos.
Potrawę doprawiamy pieprzem i podajemy na gorąco z pieczywem.







Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz