Ostry gulasz o wspaniałym aromacie, taka potrawa każdemu smakuje.
Idealne danie obiadowe, ale nie tylko, jest to też doskonała propozycja na wieczorne ognisko przy kociołku z parującym gulaszem.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ładna wołowina 700 gram.
Marchewka 1 sztuka.
Por około 1\4 sztuki.
Cebula 1 sztuka
Czosnek 4-5 ząbków.
Papryka czerwona 1\2 sztuki.
Papryka żółta 1\2 sztuki.
Mrożony groszek 1\2 szklanki.
Mąka 2 czubate łyżki.
Smalec 2 łyżki.
Sól.
Pieprz.
Papryka mielona słodka 1 łyżka.
Papryka mielona ostra 1 łyżeczka.
Przecier pomidorowy duża czubata łyżka.
Wykonanie:
Na rozgrzany smalec wrzucamy obie mielone papryki i lekko podsmażamy.
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i obtaczamy w mące, wrzucamy na gorący smalec i obsmażamy z każdej strony.
Następnie podlewamy lekko wodą i dusimy na małym ogniu.
W momencie, gdy mięso lekko zmięknie, solimy i dodajemy pokrojoną w pół talarki marchewkę, cebulę oraz pora.
Dusimy tak długo aż warzywa i mięso będą miękkie, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody.
W następnej kolejności dodajemy pokrojone w słupki papryki, mrożony groszek i przecier pomidorowy.
Całość razem dusimy do momentu, aż dodane warzywa zmiękną, a smaki się połączą.
Gulasz nie może być zbyt rzadki, podczas gotowania dolewajcie niewielkie ilości wody, a wówczas uzyskacie gęsty aromatyczny sos.
Potrawę doprawiamy pieprzem i podajemy na gorąco z pieczywem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz