Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 23 maja 2018

Sok z płatków róży cukrowej

Ten pospolicie rosnący piękny krzew właśnie kwitnie :)
Więc już pora na robienie aromatycznej konfitury i soku o cudownych właściwościach.
Dzisiaj mam dla was przepis na różany sok, który wzmacnia odporność, przyspiesza regenerację tkanek i jest źródłem witamin i żelaza.
Herbata z różanym sokiem jest niezastąpiona podczas bólu gardła, a jej aromat uspokaja i miło odprężą :)
Płatki zbieramy z róż w pełnym rozkwicie i najlepiej w pełnym słońcu, a żeby pozbyć się zawartej w nich goryczki, musimy odciąć białe końcówki płatków.
Na moim blogu znajdziecie również przepis na pyszną konfiturę z płatków róży (tutaj).
Wykonanie takiego soku, jak i konfitury jest dziecinnie proste, nic tutaj nie można zepsuć, zawsze wszystko się udaje i wychodzi pyszne :)



Zapraszam na przepis.



Sok z płatków róży cukrowej



Składniki:


Płatki róży 500 gram.
Woda 1 litr.
Cukier 500 gram.
Cytryna 1 sztuka.
Kwasek cytrynowy (niekoniecznie) 1 mała szczypta.







Wykonanie:


Oczyszczone płatki róży (płatków nie płuczemy) wkładamy partiami do słoja, przekładając je dokładnie umytą i pokrojoną w plastry cytryną.
Całość zalewamy wystudzoną przegotowaną wodą, słój przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny.
Po upływie 24 godzin zlewamy sok do garnka, (dokładnie wyciskamy płatki) i dodajemy cukier oraz kwasek cytrynowy.
Sok doprowadzamy do lekkiego zagotowania i podgrzewamy jeszcze około 15 minut, gorący przelewamy do butelek, szczelnie zakręcamy
i krótko pasteryzujemy.










Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz