Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 24 maja 2018

Borek z mięsem i zielonym groszkiem

Borek to połączenie prostych składników, które zaskoczą nas swoim wyglądem i smakiem.
A kto raz spróbuje tego dania, ten już nie zazna spokoju, ciągle będzie wymyślał nowe wariacje na jego temat :)
Dzisiaj zachęcam was do przygotowania tej znanej potrawy w wersji mięsnej z dodatkiem groszku i wiosennej zieleniny.



Zapraszam na przepis.



Borek z mięsem i zielonym groszkiem








Składniki:


Ciasto filo 1 opakowanie.
Woda do posmarowania ciasta.


Farsz.

Mielona szynka wieprzowa (możecie użyć dowolnego mięsa) 500 gram.
Groszek zielony 1\2 szklanki.
Młoda cebulka 1 pęczek.
Koperek 1 pęczek.
Lubczyk 2-3 gałązki.
Czosnek 2-3 ząbki.
Oliwa.
Sól.
Pieprz.
Papryka słodka.
Papryka ostra.
Czubryca czerwona (niekoniecznie).


Sos:

Olej 3 łyżki.
Mleko 3 łyżki.
Jajko 1 sztuka.


Czarnuszka do posypania.







Wykonanie:


Na niewielkiej ilości oliwy lekko podsmażamy mięso, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę, groszek, czosnek i przyprawy.
Całość razem dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut.






Na koniec dodajemy posiekany koperek i ewentualnie przyprawiamy do smaku, mieszamy i studzimy nadzienie.










Następną czynnością jest wypełnianie ciasta farszem.
Ciasto filo rozkładamy na stolnicy i pierwszy arkusz smarujemy dokładnie wodą, nakładamy przy brzegu trochę farszu i zwijamy w rulon.
Postępujemy tak z każdym następnym płatem.
Rulony zwijamy w tortownicy na kształt ślimaka, zaczynając od środka blachy, kolejno jeden po drugim.







W miseczce przygotowujemy sos do polania Borka.
Trzepaczką łączymy mleko, olej i jajko, można lekko przyprawić solą i pieprzem.






Przygotowane ciasto najpierw dokładnie smaruję, a następnie polewam resztą sosu.
Wierzch posypuję odrobiną czarnuszki.
Pieczemy w 175-180 stopniach do chwili aż potrawa ładnie się przyrumieni.
Gorący borek świetnie smakuje z sosem czosnkowym.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz