A kto raz spróbuje tego dania, ten już nie zazna spokoju, ciągle będzie wymyślał nowe wariacje na jego temat :)
Dzisiaj zachęcam was do przygotowania tej znanej potrawy w wersji mięsnej z dodatkiem groszku i wiosennej zieleniny.
Zapraszam na przepis.
Ciasto filo 1 opakowanie.
Woda do posmarowania ciasta.
Farsz.
Mielona szynka wieprzowa (możecie użyć dowolnego mięsa) 500 gram.
Groszek zielony 1\2 szklanki.
Młoda cebulka 1 pęczek.
Koperek 1 pęczek.
Lubczyk 2-3 gałązki.
Czosnek 2-3 ząbki.
Oliwa.
Sól.
Pieprz.
Papryka słodka.
Papryka ostra.
Czubryca czerwona (niekoniecznie).
Sos:
Olej 3 łyżki.
Mleko 3 łyżki.
Jajko 1 sztuka.
Czarnuszka do posypania.
Wykonanie:
Na niewielkiej ilości oliwy lekko podsmażamy mięso, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę, groszek, czosnek i przyprawy.
Całość razem dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i ewentualnie przyprawiamy do smaku, mieszamy i studzimy nadzienie.
Następną czynnością jest wypełnianie ciasta farszem.
Ciasto filo rozkładamy na stolnicy i pierwszy arkusz smarujemy dokładnie wodą, nakładamy przy brzegu trochę farszu i zwijamy w rulon.
Postępujemy tak z każdym następnym płatem.
Rulony zwijamy w tortownicy na kształt ślimaka, zaczynając od środka blachy, kolejno jeden po drugim.
W miseczce przygotowujemy sos do polania Borka.
Trzepaczką łączymy mleko, olej i jajko, można lekko przyprawić solą i pieprzem.
Przygotowane ciasto najpierw dokładnie smaruję, a następnie polewam resztą sosu.
Wierzch posypuję odrobiną czarnuszki.
Pieczemy w 175-180 stopniach do chwili aż potrawa ładnie się przyrumieni.
Gorący borek świetnie smakuje z sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz