Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 19 lipca 2018

Marmolada z jabłek

Wśród moich zimowych zapasów nie może zabraknąć właśnie tego tak popularnego przetworu.
Marmolada jest idealna, świetnie nadaje się do pączków, rogali i drożdżówek z kruszonką.
Przygotowanie marmolady nie zabiera zbyt wiele czasu, a do jej wykonania możemy wykorzystać każdy gatunek jabłek.



Zapraszam na przepis.



Marmolada z jabłek







Składniki:


Jabłka 4 kilogramy.
Cukier 1 i 1\4 kilograma.
Ocet 10% 1\2 szklanki.















Wykonanie:


Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych.
Drobno pokroić, wlać do jabłek ocet i wsypać cukier,
Całość dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na całą noc.
Następnego dnia jabłka smażymy na wolnym ogniu, co chwilę mieszając.
Gdy uzyskamy odpowiednią gęstość, przekładamy marmoladę do wysterylizowanych słoików,
odwracamy do góry dnem i pozostawiamy tak do wystygnięcia.










Smacznego :)

2 komentarze: