Wśród moich zimowych zapasów nie może zabraknąć właśnie tego tak popularnego przetworu.
Marmolada jest idealna, świetnie nadaje się do pączków, rogali i drożdżówek z kruszonką.
Przygotowanie marmolady nie zabiera zbyt wiele czasu, a do jej wykonania możemy wykorzystać każdy gatunek jabłek.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Jabłka 4 kilogramy.
Cukier 1 i 1\4 kilograma.
Ocet 10% 1\2 szklanki.
Wykonanie:
Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych.
Drobno pokroić, wlać do jabłek ocet i wsypać cukier,
Całość dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na całą noc.
Następnego dnia jabłka smażymy na wolnym ogniu, co chwilę mieszając.
Gdy uzyskamy odpowiednią gęstość, przekładamy marmoladę do wysterylizowanych słoików,
odwracamy do góry dnem i pozostawiamy tak do wystygnięcia.
Smacznego :)
Domowa marmoladka jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuń