Kontakt: dorotaw79@gmail.com

wtorek, 4 września 2018

Marynowane pomidorki


                    "Dobra gospodyni ma w komorze i skrzyni"

I właśnie w myśl tego starego przysłowia nieustannie marynuję, kiszę i smażę :)
Teraz przyszła pora na pomidorki koktajlowe malutkie kolorowe i bardzo smaczne.
Pachnące pomidorki zaprawione lekką zalewą przywrócą nam w zimie smaki upalnego lata. 


Zapraszam na przepis.









Składniki:

Pomidorki koktajlowe.
Czosnek.
Bazylia.
Tymianek.
Pieprz ziarnisty.
Gorczyca.
Oliwa z oliwek.

Zalewa.

Woda 1 litr.
Ocet 10 łyżek.
Cukier 10 dekagramów.
Sól 2 łyżki.






Wykonanie:


Oczyszczone pomidorki koktajlowe zalać wrzątkiem na 3-4 minuty, następnie lekko przestudzić i obrać ze skórki, czynność ta nie jest konieczna, można pomidorki marynować razem ze skórką.
Małe słoiczki napełniamy pomidorkami.
Do słoiczka wkładamy na wierzch ząbek czosnku, dwa listki Bazylii, gałązkę Tymianku, po szczypcie pieprzu i gorczycy.
Wlewamy po łyżce oliwy i zalewamy całość przestudzoną zalewą.

Słoiki pasteryzujemy 5 minut od zagotowania wody.






Smacznego :)

2 komentarze: