Czasami musi być szybko, więc ten przepis będzie idealny w ciągu dwóch godzin, bez większego wysiłku
upieczemy pyszny chlebuś o chrupiącej skórce i pięknym wyglądzie :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Mąka pszenna (typ 550) 800 gram.
Woda letnia 540 gram.
Sól 25 gram.
Drożdże suszone 7 gram.
Wykonanie:
Wsypać do miski mąkę, drożdże i sól, dokładnie razem wymieszać.
Następnie wlać wodę i mieszać łyżką do połączenia składników.
Przykryć miskę folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko przerobić i docisnąć rękami do blatu formując płaski placek,
następnie złożyć ciasto do środka i jeszcze raz docisnąć formując ponownie placek.
Czynność tą powtórzyć przynajmniej trzykrotnie.
Na końcu formujemy kształt chleba i wkładamy go do nagrzanej brytfanny lub garnka żeliwnego z przykrywką,
posypulemy lekko mąką i nadcinamy.
Chleb pieczemy w 250 st. C przez godzinę, następnie odkrywamy przykrywkę i pieczemy jaszcze około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Smacznego :)
Ależ cudowny bochen! Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwitam a jak nie mam garnka żeliwnego to czym przykryć? a może piec w naczyniu żaroodpornym z przykrywą lub może nakryć folią alum. a jeśli to którą stroną?
UsuńMyślę że naczynie żaroodporne bedzbę ok ☺️
UsuńWłaśnie wyjęłam chlebek z pieca - zrobiłam z połowy porcji i zaryzykowałam upieczenie w normalnej, silikonowej keksówce, w której piekę wszystkie moje chleby. Piekłam 40 min. przykryte szczelnie folią aluminiową i potem wg przepisu jeszcze 15 min , aby nabrał koloru. Wyszło super!!! Dziękuję za przepis i gorąco polecam ....
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo że jesteś zadowolona z przepisu 😀
UsuńWygląda bardzo smakowicie :) naczynie żaroodporne nie trzeba niczym wysmarować przed włożeniem do niego chleba?
OdpowiedzUsuńMożna jedynie lekko oprószyć mąką dno i to wystarczy.
UsuńChlebek wyszedł super piekłam w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń😊 Pozdrawiam
Usuń