i sprawdza się na rodzinnych uroczystościach.
Z podanych proporcji wychodzi solidna blacha ciasta, sernik ten ma jeszcze jedną zaletę, świetnie nadaje się do zamrażania,
mi osobiści nawet bardziej smakuje po odmrożeniu.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ciasto.
Mąka 4 i 3\4 szklanki.
Masło 15 dekagramów.
Jajka 3-4 sztuki.
Cukier 3\4 szklanki.
Miód 4,5 łyżki.
Soda oczyszczona 1,5 łyżeczki.
Kwaśna śmietana 4-5 łyżek.
Masa serowa.
Ser biały (z wiaderka) 1 kilogram.
Masło 10 dekagramów.
Cukier 1 szklanka.
Cukier waniliowy 2 opakowania.
Jajka 4 sztuki.
Mleko 1 szklanka.
Budynie śmietankowe 2 sztuki.
Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto zagniatamy gładkie i lśniące ciasto, następnie dzielimy je na trzy części, wałkujemy placki, wykładamy na blachę i nakłuwamy widelcem.
Kolejno pieczemy każdy placek na złoty kolor w temperaturze 175-180 s C.
Placki można upiec nawet kilka dni wcześniej.
Budynie rozprowadzamy w mleku i wlewamy na gotującą się masę serową, chwilę razem gotujemy.
Przestudzone placki przekładamy gorącą masą serową, lekko dociskamy i pozostawiamy do schłodzenia.
Gotowy sernik można polać polewą czekoladową i udekorować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
ile minut pieczemy ciasta można dwa od razu na termoobiegu
OdpowiedzUsuń