Trochę słodkiej rozpusty w słoneczną zimową sobotę :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ciasto.
Mąka 500 gram.
Cukier 200 gram.
Żółtka 3 sztuki.
Cukier waniliowy 1 małe opakowanie.
Mleko 180 mililitrów.
Drożdże suche 7 gram.
Sól 1 szczypta.
Masło 100 gram.
Potarta skórka z 1 cytryny.
Masa twarogowa.
Ser twarogowy 300 gram.
Mielone migdały 75 gram.
Jajko 1 sztuka.
Potarta skórka z 1 pomarańczy.
Cukier puder do posypania.
Wykonanie:
W misce roztrzepać żółtka z solą następnie dodać 100 gram cukru, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy, dolewamy ciepłe mleko i razem łączymy.
Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy Skórki z cytryny, suche drożdże i wlewamy masę z żółtek i mleka.
Zaczynamy zagniatać ciasto, stopniowo dolewając stopione masło, ciasto zagniatamy około 15 minut, następnie formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na przynajmniej 40 minut.
Między czasie przygotowujemy nadzienie, do rozdrobnionego twarogu dodajemy 100 gram cukru. Skórkę z pomarańczy i mielone migdały.
Widelcem roztrzepujemy całe jajko na jednolitą masę i połowę wlewamy do sera, wyrabiamy całość na jednolitą masę.
Formujemy 12 jednakowych kulek serowych wielkości orzecha włoskiego.
Wyrośnięte ciasto lekko przerabiamy i dzielimy na dwanaście jednakowych kawałków, wałkujemy okrągłe placuszki o średnicy 15-16 centymetrów.
Gotowe róże układamy na blachę wyłożoną papierem i odstawiany na 30-40 minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy pozostałą połową roztrzepanego jajka i pieczemy przez 40 minut w 175-180 st C.
Upieczone bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
super wyglądają; podoba mi się sposób zwijania
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuńChyba skradnę przepis...
Proszę bardzo :)
Usuń