Smaczne i bardzo pulchniutkie oponki z twarogiem, idealne na tłusty czwartek.
To zdecydowanie jeden z najłatwiejszych i najszybszych przepisów, jaki znam.
Niewiele pracy a będziecie mieli duży półmisek świeżutkich, pachnących oponek serowych :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Mąka 500 gram.
Ser twarogowy półtłusty 500 gram.
Cukier 100 gram.
Cukier waniliowy 1 małe opakowanie.
Żółtka 4 sztuki.
Ocet 1 łyżeczka.
Soda 1 czubata łyżeczka.
Kwaśna śmietana 250 mililitrów.
Dodatkowo olej rzepakowy do smażenia i cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokruszony ser, oraz wszystkie pozostałe składniki.
Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 centymetra.
Z ciasta wykrawamy szklanką kółka, następnie małym kieliszkiem lub zakrętką na środku robimy dziurkę.
Oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia.
Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
To zdecydowanie jeden z najłatwiejszych i najszybszych przepisów, jaki znam.
Niewiele pracy a będziecie mieli duży półmisek świeżutkich, pachnących oponek serowych :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Mąka 500 gram.
Ser twarogowy półtłusty 500 gram.
Cukier 100 gram.
Cukier waniliowy 1 małe opakowanie.
Żółtka 4 sztuki.
Ocet 1 łyżeczka.
Soda 1 czubata łyżeczka.
Kwaśna śmietana 250 mililitrów.
Dodatkowo olej rzepakowy do smażenia i cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokruszony ser, oraz wszystkie pozostałe składniki.
Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 centymetra.
Z ciasta wykrawamy szklanką kółka, następnie małym kieliszkiem lub zakrętką na środku robimy dziurkę.
Oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia.
Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz