Jak już wspomniałam, przepis jest bardzo łatwy, wystarczy połączyć wszystkie składniki trzepaczką lub łyżką i gotowe,
można wkładać do piekarnika.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Mąka 400 gram.
Cukier 320 gram.
Jajka 2 sztuki.
Mleko 1 szklanka.
Kakao 3 czubate łyżeczki.
Powidła śliwkowe 3 czubate łyżeczki (można zastąpić dowolnym dżemem).
Soda oczyszczona 1,5 łyżeczki.
Cynamon 0,5 łyżeczki (nie koniecznie).
Margaryna 125 gram.
Wykonanie:
Margarynę roztopić i odstawić do przestygnięcia.
W misce roztrzepać całe jajka trzepaczką, następnie dodać cukier, kakao, powidła, cynamon i sodę oczyszczoną.
Dokładnie wszystko razem mieszamy i następnie mieszając, dodajemy po trochę mąki i mleka na przemian.
Gdy już dokładnie połączymy mąkę i mleko, wówczas dodajemy roztopioną margarynę i energicznie mieszamy na jednolitą masę.
Ciasto przelewamy do formy 30 x 15 cm. Wyłożonej papierem do pieczenia.
Babkę pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Super przepis i zapraszam na blog pozdrawiam
OdpowiedzUsuń