Oryginalny sernik wiedeński nie powinien mieć żadnego spodu, ja jednak tym razem dodałam cienki spód z ciasta kruchego z którego,
możecie spokojnie zrezygnować.
Sernik z samej masy serowej również wam gorąco polecam, wychodzi idealny.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Kruche ciasto.
Mąka 1 czubata szklanka.
Masło 1\3 kostki.
Cukier 2 łyżki.
Jajka 1 sztuka.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Masa serowa.
Ser z wiaderka 1 kilogram.
Jajka 6 sztuk.
Cukier 2 szklanki (ja dodaję 1 szklankę).
Masło 15 dekagramów.
Mąka pszenna 2 łyżki.
Mąka ziemniaczana 2 łyżki.
Cukier waniliowy 1 opakowanie.
Wykonanie:
Wszystkie składniki kruchego ciasta razem łączymy i szybko zagniatamy ciasto, którym następnie wyklejamy dno i boki tortownicy
o średnicy 24 centymetrów.
Ser wkładamy do miski i mieszamy trzepaczką, dodając po jednej łyżce cukru i jednym jajku.
Następnie dodajemy obie mąki i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy roztopione i przestudzone masło, łączmy na jednolitą masę i wlewamy do formy wyklejonej ciastem.
Sernik pieczemy około 1 godziny w 175-180 stopniach C.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz