Najzwyklejsza domowa szarlotka na półkruchym cieście z dużą ilością jabłek.
Jabłka jeszcze z zapasów robionych jesienią, przepis na mus jabłkowy znajdziecie tutaj.
Jest to pyszne domowe ciacho, które bardzo polecam :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ciasto.
Mąka 2 i 1\2 szklanki.
Cukier puder 6 łyżek.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Masło 120 gram.
Smalec 70 gram.
Śmietana 3 łyżki.
Jajka 1 sztuka.
Żółtka 3 sztuki.
Nadzienie.
Mus jabłkowy 1 litr.
Budyń waniliowy 2 sztuki.
Cukier waniliowy 1 sztuka.
Bułka tarta solidna garść.
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać, a następnie wkroić zimne masło i smalec.
Robotem na wolnych obrotach mieszamy, aż nie będzie widać grudek tłuszczu.
W następnej kolejności dodajemy jajko, żółtko i śmietanę, mieszamy przez chwilę, aż całość połączy się ładnie.
Przekładamy zawartość miski na stolnicę i szybko zagniatamy w miękkie, aksamitne ciasto.
Dzielimy ciasto na dwie części, jedna część spodnia powinna być nieco większa.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę o wymiarach 24 cm x 28 cm.
Ciasto powinno zachodzić na brzegi formy około 2 cm.
Spodnią warstwę ciasta posypujemy tartą bułką.
Do musu jabłkowego dodajemy budyń i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto.
Drugą część ciasta wałkujemy i przykrywamy nim warstwę jabłek.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 s C i piec okoły 1 godziny.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Jabłka jeszcze z zapasów robionych jesienią, przepis na mus jabłkowy znajdziecie tutaj.
Jest to pyszne domowe ciacho, które bardzo polecam :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ciasto.
Mąka 2 i 1\2 szklanki.
Cukier puder 6 łyżek.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Masło 120 gram.
Smalec 70 gram.
Śmietana 3 łyżki.
Jajka 1 sztuka.
Żółtka 3 sztuki.
Nadzienie.
Mus jabłkowy 1 litr.
Budyń waniliowy 2 sztuki.
Cukier waniliowy 1 sztuka.
Bułka tarta solidna garść.
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać, a następnie wkroić zimne masło i smalec.
Robotem na wolnych obrotach mieszamy, aż nie będzie widać grudek tłuszczu.
W następnej kolejności dodajemy jajko, żółtko i śmietanę, mieszamy przez chwilę, aż całość połączy się ładnie.
Przekładamy zawartość miski na stolnicę i szybko zagniatamy w miękkie, aksamitne ciasto.
Dzielimy ciasto na dwie części, jedna część spodnia powinna być nieco większa.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę o wymiarach 24 cm x 28 cm.
Ciasto powinno zachodzić na brzegi formy około 2 cm.
Spodnią warstwę ciasta posypujemy tartą bułką.
Do musu jabłkowego dodajemy budyń i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto.
Drugą część ciasta wałkujemy i przykrywamy nim warstwę jabłek.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 s C i piec okoły 1 godziny.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
ciekawy i łatwy przepis....n
OdpowiedzUsuńidentyczne proporcje ciasta jak w mojej szarlotce http://krystyna9.blogspot.com/search/label/szarlotka. Jedyna zmiana to budyń w jabłkach
OdpowiedzUsuń