Pieczenie pstrąga w ziołach sprawia, że wydobywa się głęboki aromat i smak tej ryby.
Myślę, że ten smaczny król rzecznych ryb powinien częściej trafiać na nasze stoły a głównym powodem tego,
jest nie tylko jego smak, ale również walory odżywcze tej ryby.
Zapraszam na przepis.
Składniki.
Pstrąg (najsmaczniejsze są takie do 20 cm). 2 sztuki.
Cebula 1 duża sztuka.
Czosnek 2 duże ząbki.
Rozmaryn 2 gałązki.
Lubczyk 2 duże gałązki.
Świeży koperek pęczek.
Sól.
Pieprz cytrynowy.
Oliwa.
Przygotowanie.
Oczyszczonego i wypłukanego pstrąga dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cebulę kroimy w piórka a czosnek w plasterki.
Nacieramy rybę solą i pieprzem w środki i na zewnątrz do środka wkładamy po kilka piórek cebuli i kilka plasterków czosnku.
Rozmaryn, koper i lubczyk dzielimy na dwa pęczki i wkładamy każdy do ryby.
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałą cebulą i czosnkiem, dodatkowo można wrzucić grube łodygi lubczyku.
Następnie układamy ryby i polewamy niewielką ilością oliwy po wierzch, naczynie przykrywamy szczelnie folią
tak, aby nie dotykała ryb i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 s C.
Ryby pieczemy przez 30 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut do lekkiego zarumienienia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz