Z podanych proporcji wychodzi dość spory tort, przełożony puszystą pianką śmietankową.
Bardzo smaczny, dzieci za nim przepadają, w sezonie letnim dekoruję go malinami i jagodami z ogrodu.
Dzisiaj niestety nieco uboższa wersja, dekoracja tylko z tartej czekolady.
Zapraszam na przepis.
Składniki.
Biszkopt.
Jajka 7 szt.
Drobny cukier 1 szklanki.
Mąka pszenna 1 szklanki.
Mąka ziemniaczana 1\3 szklanki.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (niekoniecznie- ja daję dla pewności).
Masa śmietanowa.
Śmietana 30% 750 mililitrów.
Galaretka owocowa malinowa lub wiśniowa 3 sztuki.
Woda 0,7 litra.
Wykonanie.
Forma 23-24 cm dno wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować blachy.
Mąkę przesiewamy, łączymy razem obie mąki i proszek do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy partiami cukier, ciągle ubijając, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na małych obrotach miksera.
Wyłączamy mikser i dodajemy partiami mieszankę mąk i proszku, delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika, biszkopt pieczemy 35-40 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu formę z gorącym biszkoptem upuszczamy na blat z wysokości 50 cm, czynność ta powoduje pękanie pęcherzyków powietrza i wyrównanie ciasta.
Z podanych proporcji wychodzi duży biszkopt.
Wodę zagotować i rozpuścić w niej galaretki.
Śmietanę z chłodzić w lodówce, następnie ubić mikserem do momentu aż zacznie gęstnieć.
Do ubitej śmietany wlewamy z chłodzoną, gęstniejącą galaretkę i lekko ubijamy mikserem, do momentu aż galaret połączy się ze śmietaną.
Gotowa masa musi być lekko zwarta.
Biszkopt przekroić na dwa blaty i przełożyć masą śmietanową do środka dajemy 2\3 masy a 1\3 wykładamy na wierzch tortu.
Tort dekorujemy świeżymi owocami lub tak jak ja zrobiłam tym razem potartą czekoladą.
Mąkę przesiewamy, łączymy razem obie mąki i proszek do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy partiami cukier, ciągle ubijając, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na małych obrotach miksera.
Wyłączamy mikser i dodajemy partiami mieszankę mąk i proszku, delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika, biszkopt pieczemy 35-40 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu formę z gorącym biszkoptem upuszczamy na blat z wysokości 50 cm, czynność ta powoduje pękanie pęcherzyków powietrza i wyrównanie ciasta.
Z podanych proporcji wychodzi duży biszkopt.
Wodę zagotować i rozpuścić w niej galaretki.
Śmietanę z chłodzić w lodówce, następnie ubić mikserem do momentu aż zacznie gęstnieć.
Do ubitej śmietany wlewamy z chłodzoną, gęstniejącą galaretkę i lekko ubijamy mikserem, do momentu aż galaret połączy się ze śmietaną.
Gotowa masa musi być lekko zwarta.
Biszkopt przekroić na dwa blaty i przełożyć masą śmietanową do środka dajemy 2\3 masy a 1\3 wykładamy na wierzch tortu.
Tort dekorujemy świeżymi owocami lub tak jak ja zrobiłam tym razem potartą czekoladą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz