Kontakt: dorotaw79@gmail.com

wtorek, 28 maja 2019

Kefirowiec z rabarbarem

Domowy placek z rabarbarem i różowy kompot pity od rana do wieczora to zapamiętane z dzieciństwa smaki,
które są jak powiew letniego wiatru aromatyczne i sielskie.
Ten pospolity rabarbar tak przez wielu niedoceniany jest prawdziwą bombą witaminową, wspomaga oczyszczanie organizmu
i co najważniejsze po upieczeniu zyskuje przeciwnowotworowe polifenole.
Nie zapominajmy o tym kwaskowatym warzywku z dzieciństwa, które u nie jednego z was pyszni się gdzieś pod płotem :)




Zapraszam na przepis.




Kefirowiec z rabarbarem








Składniki:


Mąka pszenna 2 i 1\2 szklanki.
Olej 1\3 szklanki.
Kefir 1 szklanka.
Cukier 3\4 szklanki.
Jajka 3 sztuki.
Cukier waniliowy 1 torebka.
Proszek do pieczenia 1 i 1\2 łyżeczki.
Soda oczyszczona 1\2 łyżeczki.
Rabarbar 3-4 łodygi.
Cukier 1 łyżka.
Cukier puder do posypania.





Wykonanie:




Rabarbar oczyścić i drobno pokroić, obsypać 1 łyżką cukru i wyłożyć na sito, aby odciekł nadmiar soku.












Pozostałe składniki wkładamy wszystkie razem do miski i mieszamy trzepaczką do połączenia, niezadługo.
Ciasto wykładamy na formę 24x28 centymetrów, wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar układamy równomiernie na wierzch ciasta i wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 s C.
Ciasto pieczemy 45-50 minut, gotowe posypujemy cukrem pudrem.







Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz