Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 3 sierpnia 2019

Kiszone pomidory

Tajemnicą polskiej kuchni są kiszonki, które tak chętnie przyrządzane przez nas w sezonie letnim nadają chararakter naszym potrawą.
Ale nie o kiszeniu ogórków, kapusty czy robieniu kwasu buraczanego chcę dzisiaj mówić.
Kiszone pomidory, bo to o nich będzie mowa :)
Są świetnym przysmakiem rodem z Ukrainy, niestety mało u nas znanym a szkoda.
W kiszeniu pomidorów nie ma żadnych specjalnych sekretów, kisi się je podobnie jak ogórki, jedyna różnica to zalewa,
nie można zalewać pomidorów gorącą solanką, zalewamy je chłodną zalewą.
Kiszone pomidory zachowują jędrność przez okres dwóch miesięcy, potem miękną, ale oczywiści nadal są bardzo smaczne,
pełne witamin i pożytecznych bakterii.
Świetnie spisują się jako dodatek do mięs i gulaszy możemy również zrobić z nich zupę pomidorową, podobnie jak robimy z ogórków kiszonych ogórkową.




Zapraszam na przepis.




Kiszone pomidory






Składniki:

Pomidory
Czosnek.
Koper.
Chrzan.
Lubczyk.
Sól.
Woda.
Opcjonalnie gorczyca.








Wykonanie:
Zagotować wodę z solą, na litr wody dajemy dwie łyżki soli i odstawiamy do przestygnięcia.
Pomidory dokładnie myjemy, obieramy czosnek i chrzan.
Do wysterylizowanych słoików wkładamy po listku lubczyku, kawałku kopru z nasionami, dwa ząbki czosnku oraz kilka strużyn korzenia chrzanu.






Następnie układamy jeden przy drugim, ale nie ugniatamy pomidorków.
Całość zalewamy przestudzoną zalewą i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień, aby ukisły.
Po tygodniu wynosimy do chłodnej spiżarni.
Pomidorki można spożywać już po 3-4 dniach.







Smacznego :)



Do słoików na zimę

1 komentarz: