Karaś jet to bardzo smaczna rybka, ale niestety oścista, więc zalewa octowa będzie dla niego w sam raz.
Przyrządzone w ten sposób karasie najlepiej smakują po kilku dniach, kiedy przejdą zalewą, a ości staną się kruche i niegroźne.
Jest to proste i smaczne danie, które będzie świetną przystawką na domowej imprezie.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Oczyszczone karasie lub jakakolwiek inna ryba 1 kilogram.
Sól.
Pieprz.
Mąka do panierowania.
Olej do obsmażenia ryb.
Zalewa.
Woda 6 szklanek.
Ocet 1 szklanka.
Cukier 3 łyżki.
Sól 1 łyżka.
Marchewka.
Cebula.
Ziele angielskie kilka ziaren.
Liść laurowy 5 sztuk.
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę i pokrojoną marchewkę, oprócz octu dodajemy
wszystkie pozostałe składniki.
Gotujemy całość 20 minut, następnie wlewamy ocet i doprowadzamy do wrzenia.
Odstawiamy zalewę do przestygnięcia.
Oczyszczone ryby kroimy na dowolne porcje, posypujemy solą i pieprzem z każdej strony, następnie obtaczamy w mące
i smażymy na rozgrzanym oleju.
Usmażoną rybę wkładamy do słoików, zalewamy chłodną zalewą, zakręcamy i wkładamy do lodówki.
Przyrządzona w ten sposób spokojnie postoi nam nawet miesiąc, jeżeli chcemy dłużej przechowywać rybę, słoiki pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody.
Smacznego :)
Przyrządzone w ten sposób karasie najlepiej smakują po kilku dniach, kiedy przejdą zalewą, a ości staną się kruche i niegroźne.
Jest to proste i smaczne danie, które będzie świetną przystawką na domowej imprezie.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Oczyszczone karasie lub jakakolwiek inna ryba 1 kilogram.
Sól.
Pieprz.
Mąka do panierowania.
Olej do obsmażenia ryb.
Zalewa.
Woda 6 szklanek.
Ocet 1 szklanka.
Cukier 3 łyżki.
Sól 1 łyżka.
Marchewka.
Cebula.
Ziele angielskie kilka ziaren.
Liść laurowy 5 sztuk.
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę i pokrojoną marchewkę, oprócz octu dodajemy
wszystkie pozostałe składniki.
Gotujemy całość 20 minut, następnie wlewamy ocet i doprowadzamy do wrzenia.
Odstawiamy zalewę do przestygnięcia.
Oczyszczone ryby kroimy na dowolne porcje, posypujemy solą i pieprzem z każdej strony, następnie obtaczamy w mące
i smażymy na rozgrzanym oleju.
Usmażoną rybę wkładamy do słoików, zalewamy chłodną zalewą, zakręcamy i wkładamy do lodówki.
Przyrządzona w ten sposób spokojnie postoi nam nawet miesiąc, jeżeli chcemy dłużej przechowywać rybę, słoiki pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz