Rogaliki, które robią furorę, szybkie i proste w przygotowaniu.
Tak naprawdę to są to czteroskładnikowe rogaliki, ktoś zapomniał o marmoladzie, którą są nadziewane :)
Te małe i smaczne rogaliki naprawdę są godne polecenia.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Mąka tortowa 750 gram.
Masło 250 gram.
Śmietana gęsta 1,5 szklanka.
Marmolada do nadzienia.
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło i wlewamy śmietanę.
Szybko zagniatamy ciasto do momentu połączenia się składników, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki,
aby się schłodziło, na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto dzielimy na sześć równych części, formujemy kule, a następnie wałkujemy na cienkie placki, które kroimy na 8 klinków.
Na każdy klinek kładziemy odrobinę marmolady i zwijamy, formując rogalika.
Rogaliki układamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika, pieczemy przez 25 minut.
Rogaliki po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Tak naprawdę to są to czteroskładnikowe rogaliki, ktoś zapomniał o marmoladzie, którą są nadziewane :)
Te małe i smaczne rogaliki naprawdę są godne polecenia.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Mąka tortowa 750 gram.
Masło 250 gram.
Śmietana gęsta 1,5 szklanka.
Marmolada do nadzienia.
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło i wlewamy śmietanę.
Szybko zagniatamy ciasto do momentu połączenia się składników, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki,
aby się schłodziło, na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto dzielimy na sześć równych części, formujemy kule, a następnie wałkujemy na cienkie placki, które kroimy na 8 klinków.
Na każdy klinek kładziemy odrobinę marmolady i zwijamy, formując rogalika.
Rogaliki układamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika, pieczemy przez 25 minut.
Rogaliki po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Jeju, chyba w weekend wypróbuję 🤩
OdpowiedzUsuń:)
Usuń