Kabaczki po meksykańsku to świetna zimowa zaprawa, która was nie zawiedzie, radzę zrobić większy zapas.
Można je podać jako dodatek do obiadu, grilla lub na kanapkę są naprawdę świetne.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Młode kabaczki 5 kilogramów.
Sól 8 łyżek.
Ostra papryka mielona 2 łyżki.
Czosnek 4 główki.
Zalewa:
Ocet 10% 3,5 szklanki.
Cukier 1 kilogram.
Olej 1\2 szklanki.
Wykonanie.
Kabaczki oczyścić, wydrążyć środki i pokroić w słupki wielkość no powiedzmy solidnego palca,
następnie solimy, mieszamy i odstawiamy na 6-7 godzin.
Po upływie tego czasu odlewamy z kabaczków powstały płyn i dodajemy zmiażdżony czosnek oraz paprykę.
Wszystkie składniki zalewy razem łączymy i gotujemy, gorącą zalewą zalewamy kabaczki, mieszamy i odstawiamy na 12 godzin.
Po upływie 12 godzin kabaczki wkładamy do słoików, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem na kolejne 12 godzin.
Słoików nie pasteryzujemy.
Jeżeli ktoś ma wątpliwości to może pasteryzować 10-15 minut.
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz