Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 30 sierpnia 2020

Sos do makaronu

Każdego roku, kiedy tylko zaczyna się sezon na przetwory, wpadam szał wekowania, żadne przyrzeczenia, że tak tym razem zrobię mniej, 
nie dochodzą do skutku.
Zanim jeszcze zacznę znosić z ogrodu kosze pełne warzyw i owoców, już w głowie mama mnóstwo pomysłów co z nich wyczaruję, a potem jak w jakimś transie lecę jedne po drugich aż wszystko wpakuję w słoiki i butelki 😀
Tym razem zrobiłam sos do makaronu i nie tylko, ponieważ świetnie sprawdza się w fasolce po bretońsku i jako sos do pulpetów.


Zapraszam na przepis.




Sos do makaronu


Składniki:

Cukinia obrana i oczyszczona z nasion 3 kg.
Papryka słodka czerwona 3 duże sztuki.
Cebula 1 kg.
Marchewka 1\2 kilograma.
Czosnek 1 duża główka.
Przecier pomidorowy 1 litr.
Woda 1 szklanka.
Olej 1\2 szklanki.
Cukier 1\2 szklanki.
Ocet 1\2 szklanki.
Sól 2 czubate łyżki.
Zioła prowansalskie 3 czubate łyżki.
Pieprz 1 łyżka.
Papryka słodka 1 łyżka.
Chili 1 łyżeczka.


Wykonanie:

Oczyszczoną cukinię, marchewkę, cebulę i paprykę trę w robocie na tarczy o grubych oczkach, można też pokroić warzywa w kostkę, 
ale wówczas będą dłużej się rozgotowywały.   







Potarte warzywa wrzucam do garnka, czosnek dodaję całe ząbki, dolewam wodę i solę.
Warzywa dusimy pod przykryciem, co chwilę mieszając, aż się ładnie rozgotują.




Następnie dodajemy przecier, przyprawy, olej, ocet i cukier, dokładnie rozdrabniamy blenderem na jednolity sos.







Gotujemy jeszcze około 5-10 minut, ewentualnie można jeszcze dosolić i przyprawić według własnego uznania.

Sos przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.




Smacznego 😊


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz