Każdego roku, kiedy tylko zaczyna się sezon na przetwory, wpadam szał wekowania, żadne przyrzeczenia, że tak tym razem zrobię mniej,
nie dochodzą do skutku.
Zanim jeszcze zacznę znosić z ogrodu kosze pełne warzyw i owoców, już w głowie mama mnóstwo pomysłów co z nich wyczaruję, a potem jak w jakimś transie lecę jedne po drugich aż wszystko wpakuję w słoiki i butelki 😀
Tym razem zrobiłam sos do makaronu i nie tylko, ponieważ świetnie sprawdza się w fasolce po bretońsku i jako sos do pulpetów.
Zanim jeszcze zacznę znosić z ogrodu kosze pełne warzyw i owoców, już w głowie mama mnóstwo pomysłów co z nich wyczaruję, a potem jak w jakimś transie lecę jedne po drugich aż wszystko wpakuję w słoiki i butelki 😀
Tym razem zrobiłam sos do makaronu i nie tylko, ponieważ świetnie sprawdza się w fasolce po bretońsku i jako sos do pulpetów.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Cukinia obrana i oczyszczona z nasion 3 kg.
Papryka słodka czerwona 3 duże sztuki.
Cebula 1 kg.
Marchewka 1\2 kilograma.
Czosnek 1 duża główka.
Przecier pomidorowy 1 litr.
Woda 1 szklanka.
Olej 1\2 szklanki.
Cukier 1\2 szklanki.
Ocet 1\2 szklanki.
Sól 2 czubate łyżki.
Zioła prowansalskie 3 czubate łyżki.
Pieprz 1 łyżka.
Papryka słodka 1 łyżka.
Chili 1 łyżeczka.
Papryka słodka czerwona 3 duże sztuki.
Cebula 1 kg.
Marchewka 1\2 kilograma.
Czosnek 1 duża główka.
Przecier pomidorowy 1 litr.
Woda 1 szklanka.
Olej 1\2 szklanki.
Cukier 1\2 szklanki.
Ocet 1\2 szklanki.
Sól 2 czubate łyżki.
Zioła prowansalskie 3 czubate łyżki.
Pieprz 1 łyżka.
Papryka słodka 1 łyżka.
Chili 1 łyżeczka.
Wykonanie:
Oczyszczoną cukinię, marchewkę, cebulę i paprykę trę w robocie na tarczy o grubych oczkach, można też pokroić warzywa w kostkę,
ale wówczas będą dłużej się rozgotowywały.
ale wówczas będą dłużej się rozgotowywały.
Potarte warzywa wrzucam do garnka, czosnek dodaję całe ząbki, dolewam wodę i solę.
Warzywa dusimy pod przykryciem, co chwilę mieszając, aż się ładnie rozgotują.
Warzywa dusimy pod przykryciem, co chwilę mieszając, aż się ładnie rozgotują.
Następnie dodajemy przecier, przyprawy, olej, ocet i cukier, dokładnie rozdrabniamy blenderem na jednolity sos.
Gotujemy jeszcze około 5-10 minut, ewentualnie można jeszcze dosolić i przyprawić według własnego uznania.
Sos przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz