Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 31 sierpnia 2020

Buraczki z cebulą

Klasyczne domowe buraczki to idealny dodatek do obiadu, 
W naszym klimacie nie możemy się cieszyć świeżymi warzywami przez cały rok, nie możemy też latem najeść się ich na zapas.
Dlatego warto mieć kilka takich słoików w zasięgu ręki, gdy nadejdą chłodniejsze dni.
Buraczki są zasobne w żelazo i kwas foliowy, ponadto oczyszczają organizm oraz wzmacniają odporność, więc jedzmy je jak najczęściej.


Zapraszam na przepis.









Składniki:

Buraczki 3 kg.
Cebula 1\2 kilograma.
Ocet 1\2 szklanki
Olej 1\2 szklanki.
Cukier 1\2 szklanki.
Sól.
Pieprz.



Wykonanie:

Buraczki gotujemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, ja siekam drobno robotem, następnie na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i lekko podsmażamy, dodajemy cukier i ocet, gotujemy razem około 10 minut.




Do przygotowanych buraczków wlewamy gorącą cebulę, dodajemy sól i pieprz według własnego uznania, dokładnie mieszamy, napełniamy słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.






Smacznego 😊


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz