Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 13 marca 2021

Pasta z pieczonego czosnku

Surowy czosnek, który jest tak często przez nas unikany, za swój ostry smak i specyficzny zapach, po upieczeniu staje się aromatyczny oraz traci ostrość, na rzecz ciekawego, słodkawo orzechowego smaku.
Pasta z pieczonego czosnku jest nie tylko doskonałym smarowidłem do tostów, ale fantastycznie też podkręca i wzbogaca smak sosów, zup i mięsa.
Podobnie jak czosnek surowy, tak i pasta z pieczonego czosnku posiada wiele właściwości zdrowotnych.


Zapraszam na przepis.










Składniki:

Czosnek.
Sól.
Pieprz.
Oliwa.
Tymianek.
Papryka słodka.
Papryka ostra.


Wykonanie:

Główki czosnku układamy na blachę, następnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy około 30 minut.
Przestudzony czosnek obieramy, z łupin i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę, dodając oliwę i przyprawy.
Oliwę dodaję w ilości około 2 łyżek na 5 główek czosnku, przyprawy dodajcie według własnych upodobań, można zrobić bardziej ostrą lub łagodną.
Gotową pastę przekładamy do słoiczka i zakręcamy, przechowujemy w lodówce.












Smacznego 😊


1 komentarz: