Prosta babka łaciata, która jest lekko wilgotna, pachnąca i bardzo smaczna.
Ten przepis to moja propozycja nie tylko na wielkanocny stół, biorąc pod uwagę istotne zalety, jakimi jest czas przygotowania oraz smak tej babki,
Ten przepis to moja propozycja nie tylko na wielkanocny stół, biorąc pod uwagę istotne zalety, jakimi jest czas przygotowania oraz smak tej babki,
uważam, że na pewno będziecie chętnie do niej powracać.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Mąka 1,5 szklanki,
Mąka ziemniaczana 4 łyżki,
Cukier 3\4 szklanki.
Jajka 6 sztuk.
Jajka 6 sztuk.
Śmietana 4-5 łyżek.
Olej 3\4 szklanki.
Proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka.
Kakao 4 łyżki.
Wykonanie:
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż się rozpuści, następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając.
Nadal, ubijając, wlewamy cienkim strumieniem olej i dodajemy śmietanę, wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy całość do połączenia się składników, ma powstać jednolita masa.
Jeżeli chcemy babkę dwukolorową, dzielimy masę, na dwie części i do jednej dodajemy kakao.
Formę dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką, wlewamy jasne ciasto, następnie na wierzch wykładamy ciasto ciemne.
Babkę pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 s C.
Forma z kominkiem o średnicy 24 cm.
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz