To sycące danie, które często jest postrzegane jako kulinarna zmora peerelowskich stołówek, dla mnie jest przysmakiem z rodzinnego domu.
Samo przygotowanie łazanek jest proste i bardzo szybkie.
Proporcje składników dodajemy według własnego gustu lub upodobań rodziny, mięso możemy zamienić boczkiem czy kiełbaską, dodać mniej lub więcej tłuszczu, kapusty czy makaronu.
Ja proponuję wam dzisiaj łazanki w moim wydaniu z kiszoną kapustą i mielonym mięsem.
Zapraszam na przepis 😊
Składniki:
Kapusta kiszona 1 kilogram.
Mięso mielone 0,5 kilograma.
Cebula 1 sztuka.
Marchewka 1-2 sztuki (ja mam kapustę kiszoną z marchewką).
Sól.
Pieprz.
Papryka słodka.
Gałka muszkatołowa.
Kurkuma.
Tymianek.
Olej lub smalec.
Gruby makaron 1\2 opakowania.
Wykonanie:
Kapustę kiszoną dokładnie wypłukać i ugotować do miękkości, przestudzić i niezbyt drobno posiekać.
Makaron ugotować.
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę i potartą marchewkę, następnie dodać mięso, przyprawić do smaku i całość lekko podsmażyć.
Do przygotowanego mięsa dodajemy posiekaną kapustę, dokładnie razem mieszamy, można jeszcze chwilkę razem podsmażyć.
Na koniec łączymy całość z makaronem i mamy danie gotowe.
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz