Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 27 stycznia 2022

Łazanki z kiszoną kapustą

To sycące danie, które często jest postrzegane jako kulinarna zmora peerelowskich stołówek, dla mnie jest przysmakiem z rodzinnego domu.
Samo przygotowanie łazanek jest proste i bardzo szybkie.
Proporcje składników dodajemy według własnego gustu lub upodobań rodziny, mięso możemy zamienić boczkiem czy kiełbaską, dodać mniej lub więcej tłuszczu, kapusty czy makaronu.
Ja proponuję wam dzisiaj łazanki w moim wydaniu z kiszoną kapustą i mielonym mięsem.


Zapraszam na przepis 😊




Łazanki









Składniki:

Kapusta kiszona 1 kilogram.
Mięso mielone 0,5 kilograma.
Cebula 1 sztuka.
Marchewka 1-2 sztuki (ja mam kapustę kiszoną z marchewką).
Sól.
Pieprz.
Papryka słodka.
Gałka muszkatołowa.
Kurkuma.
Tymianek.
Olej lub smalec.
Gruby makaron 1\2 opakowania.


Wykonanie:

Kapustę kiszoną dokładnie wypłukać i ugotować do miękkości, przestudzić i niezbyt drobno posiekać.
Makaron ugotować.
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę i potartą marchewkę, następnie dodać mięso, przyprawić do smaku i całość lekko podsmażyć.













Do przygotowanego mięsa dodajemy posiekaną kapustę, dokładnie razem mieszamy, można jeszcze chwilkę razem podsmażyć.
Na koniec łączymy całość z makaronem i mamy danie gotowe.










Smacznego 😊






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz