Słoikowy zawrót głowy w pełni i jak przewiduję, nie zakończy się prędzej niż w październiku.
Dzisiaj na kuchennym warsztacie wylądowały piękne strąki żółtej i zielonej fasolki szparagowej, które zostaną zamarynowane.
Marynowana fasolka szparagowa jest świetnym dodatkiem do mięsa, dlatego nie może zabraknąć jej w naszym domu 😊
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Fasolka szparagowa.
Do każdego słoika:
Czosnek 1 ząbek.
Nasiona kopru, kawałek baldachu.
Ziele angielskie 2-3 nasiona.
Pieprz czarny kilka nasion.
Gorczyca 1\2 łyżeczki.
Zalewa:
Woda 5 litrów
Ocet 10% 0,5 litra.
Sól 100 gram.
Cukier 0,5 kilograma.
Wykonanie:
Bardzo młode strąki fasoli szparagowej zielonej lub żółtej umyć i obciąć końcówki.
Fasolkę włożyć do sporej ilości wrzącej wody i gotować 3 minuty, następnie odcedzamy.
Do słoików wkładamy przyprawy i układamy ciasno fasolkę.
Z podanych składników gotujemy zalewę i gorącą napełniamy słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 25 minut.
Smacznego 😊
Gdybym nie trafiła na Twój przepis, to bym nigdy nie spróbowała marynować fasolki szparagowej:P Teraz śmiało mogę napisać, że to był dobry pomysł i nie żałuję, że spróbowałam:) Za rok zrobię więcej słoików:D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że trafiłam w twój gust.
UsuńPozdrawiam.