Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 28 maja 2022

Syrop miętowy

Ten aromatyczny syrop ma orzeźwiający smak i świetnie sprawdza się jako dodatek do zimnych napojów, deserów i gorących herbat.
Ma prozdrowotne właściwości, które zawdzięcza najważniejszemu składnikowi, czyli mięcie.
Domowy syrop miętowy pomoże nam w dolegliwościach żołądkowych i bulach migrenowych, działa rozkurczowo i uspokajająco.
Ponadto mięta wspiera oczyszczanie naszego organizmu.
Syrop jest banalnie prosty w wykonaniu, co na pewno zachęci was do zrobienia tego specjału.


Zapraszam na przepis.



Syrop miętowy









Składniki:

Mięta młode pędy i listki 500 gram.
Cukier 500 gram.
Woda 0,5 litra.
Cytryna 1 sztuka.




Wykonanie:

Miętę dokładnie płuczemy i rozdrabniamy, kroimy lub blendujemy z niewielką ilością wody.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i skórkę z cytryny.









Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia, gdy woda się zagotuje, dodajemy miętę i sok z cytryny,  gotujemy razem 5 minut.
Gorący wywar odstawiamy na 6 godzin, ja zostawiam na całą noc, następnego dnia syrop przecedzamy przez sito i filtrujemy przez gazę.
Powstały syrop doprowadzamy do wrzenia i gorący wlewamy do wyparzonych butelek, mocno zakręcamy i odstawiamy do chłodnej spiżarni.


Smacznego 😊






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz