Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 11 lipca 2018

Drożdżówka z czereśniami

Pachnąca domowa drożdżówka z sezonowymi owocami czy może być coś lepszego ?
Chrupiąca kruszonka pulchniutkie ciasto i gorące soczyste czereśnie, obiekt westchnień każdego łasucha.
Nie ma co się opierać, po prostu musicie spróbować :)



Zapraszam na przepis.






Drożdżówka z czereśniami




Składniki:


Ciasto.

Mąka 0,5 kilograma.
Jajko 1 sztuka.
Mleko 1 szklanka.
Cukier waniliowy 1 łyżka.
Sól 1 szczypta.
Drożdże 5 dekagramów.
Cukier 3 łyżki.
Olej 1\2 szklanki.


Kruszonka.

Mąka 1 szklanka.
Cukier 1\2 szklanki.
Masło 1\2 kostki.


Wydrylowane czereśnie 40-50 dekagramów.










Wykonanie:

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, cukier i jedną łyżkę mąki.
Dokładnie wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn drożdżowy, olej, jajko, cukier waniliowy i sól.
Wszystkie składniki energicznie mieszamy drewnianą łyżką, łącząc w jednolitą masę, następnie ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę ręką.
Ciasto musi być lśniące, błyszczące i posiadać pęcherzyki powietrza, świadczy to o tym, że ciasto jest dobrze wyrobione.
Ciasto nie będzie gęste, będzie miało nieco rzadką konsystencję.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.











Następnie robimy kruszonkę, do miski wkładamy wszystkie składniki kruszonki i dokładnie zagniatamy.
Mąka, cukier i tłuszcz muszą się dokładnie połączyć.
Gotowa kruszonka przy naciskaniu powinna lekko się rozsypywać.










Wyrośnięte ciasto bezpośrednio z miski przelewamy delikatnie do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Następnie smarujemy rękę olejem i delikatnie całą dłonią rozprowadzamy ciasto po powierzchni blachy.
Rozkładamy równomiernie czereśnie i posypujemy całość obficie kruszonką.





Ciasto pieczemy około 40-45 minut w 175 st. C.




Smacznego :)


4 komentarze: