Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 2 lipca 2018

Pierogi z kaszą bulgur i serem feta

Pomysłów na pyszne farsze do pierogów nigdy dość :)
Kasza bulgur smakowicie komponuje się z serem fetą i wędzoną papryką,
wystarczy tylko odrobinę dobrych chęci i z kilku prostych składników wyczarujecie pyszne danie.
Pierożki podałam polane tłuszcze z cebulką, ale podsmażone następnego dnia z chłodnym jogurtem również smakują wybornie.


Zapraszam na przepis.




Pierogi z kaszą bulgur i serem feta






Składniki.


Ciasto:


Mąka 0,5 kg.
Jajko  1 szt.
Olej.
Woda.
Sól.


Farsz.


Kasza bulgur 200 gram.
Ser feta 250 gram.
Pęczek dymki.
Woda 1 szklanka.
Papryka wędzona mielona.
Pieprz czarny.
Sól.
Olej.







Wykonanie.


Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy lekko na rozgrzanej oliwie, następnie dodajemy opłukaną i odsączoną kaszę,
zalewamy całość wodą, doprawiamy lekko solą, pieprzem i papryką, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.






Kaszę gotujemy do momentu, aż będzie miękka i całkowicie wchłonie wodę.
Do przestudzonej kaszy dodajemy pokruszony ser i jeżeli jest potrzeba, to doprawiamy jeszcze do smaku.










Następnie zagniatam ciasto, do  mąki dodaję jajko, szczyptę soli, dolewam 4-5 łyżek oleju, następnie dolewając, ciepłą wodę wyrabiam ciasto, wody dodaję tyle, ile zabierze mąka, ciasto musi byś dobrze wyrobione, elastyczne i nie za twarde, rozciągliwe.
Ciasto rozwałkowuję na duży placek, wykrawam szklanką krążki i nadziewam, następnie zlepiam brzegi.





Pirogi gotuję w osolonej wodzie na małym ogniu, gdy pierogi wypłyną na wierzch, są ugotowane.







Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz