Kasza bulgur smakowicie komponuje się z serem fetą i wędzoną papryką,
wystarczy tylko odrobinę dobrych chęci i z kilku prostych składników wyczarujecie pyszne danie.
Pierożki podałam polane tłuszcze z cebulką, ale podsmażone następnego dnia z chłodnym jogurtem również smakują wybornie.
Zapraszam na przepis.
Składniki.
Ciasto:
Mąka 0,5 kg.
Jajko 1 szt.
Olej.
Woda.
Sól.
Farsz.
Kasza bulgur 200 gram.
Ser feta 250 gram.
Pęczek dymki.
Woda 1 szklanka.
Papryka wędzona mielona.
Pieprz czarny.
Sól.
Olej.
Wykonanie.
Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy lekko na rozgrzanej oliwie, następnie dodajemy opłukaną i odsączoną kaszę,
zalewamy całość wodą, doprawiamy lekko solą, pieprzem i papryką, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Kaszę gotujemy do momentu, aż będzie miękka i całkowicie wchłonie wodę.
Do przestudzonej kaszy dodajemy pokruszony ser i jeżeli jest potrzeba, to doprawiamy jeszcze do smaku.
Następnie zagniatam ciasto, do mąki dodaję jajko, szczyptę soli, dolewam 4-5 łyżek oleju, następnie dolewając, ciepłą wodę wyrabiam ciasto, wody dodaję tyle, ile zabierze mąka, ciasto musi byś dobrze wyrobione, elastyczne i nie za twarde, rozciągliwe.
Ciasto rozwałkowuję na duży placek, wykrawam szklanką krążki i nadziewam, następnie zlepiam brzegi.
Pirogi gotuję w osolonej wodzie na małym ogniu, gdy pierogi wypłyną na wierzch, są ugotowane.
Smacznego :)
Wspaniały pomysł
OdpowiedzUsuńI jeszcze na dokładkę smaczny :)
OdpowiedzUsuńIle pierożków (w przybliżeniu) wychodzi z takiej porcji?
OdpowiedzUsuńWielkość pieroga ma znaczenie ale około 50-60 szt.
Usuń