Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 14 lipca 2018

Ketchup z cukinii


Korzystając z sezonu, warto zrobić domowy ketchup z cukinii, jest on bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny.
Cukinia jest mało wyczuwalna w ketchupie a wchodzący w skład koncentrat pomidorowy, sprawia, że ma piękny kolor.
Jeżeli cierpicie na nadmiar cukinii i macie dylemat co z nią zrobić to gorąco polecam wam właśnie ten ketchup.
Jest idealnym dodatkiem do kanapek i mięs.



Zapraszam na przepis :)




Ketchup z cukinii







Składniki:


Cukinia 1,5 kg (wydrążona i obrana ze skórki).
Cebula 4 sztuki.
Cukier 2 szklanki.
Ocet 1 szklanka.
Słodka papryka 1 łyżeczka.
Curry 1 łyżeczka.
Pieprz 1 łyżeczka.
Chilli opcjonalnie 1-2 szczypty.
Koncentrat pomidorowy 2 słoiczki 190g każdy).
Sól 3 łyżki.










 Wykonanie:

Oczyszczoną cukinię ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę, solimy trzema łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny, aby warzywa zmiękły i puściły sok.
Następnie gotujemy na małym ogniu 1,5-2 godzin aż cukinia zmięknie, dodajemy ocet i cukier, gotujemy jeszcze około 20 minut,
następnie dodajemy koncentrat i przyprawy.
Jeżeli zajdzie potrzeba doprawiamy jeszcze całość solą, gotową cukinię rozdrabniamy na jednolitą masę.
Przekładamy ketchup do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 20 minut.








Smacznego :)

2 komentarze: