Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 15 lipca 2018

Cukinia marynowana jak grzyby na zimę

Jest to przepis na doskonałą przystawkę, która smakiem i aromatem nie różni się od marynowanych grzybów.
Przygotowanie cukinii w ten sposób jest bardzo proste i co jest jeszcz bardzo istotne, nie potrzebujemy żadnych wymyślnych składników.
Zachęcam was do przetworzenia cukinii w ten sposób :)



Zapraszam na przepis :)





Cukinia jako grzyby na zimę






Składniki:


Cukinia 2 kilogramy (oczyszczona i obrana).
Marchewka 2 sztuki.
Czosnek 6-8 ząbków.
Pietruszka zielona pęczek.
Koper zielony pęczek.
Sól 2 płaskie łyżki.
Cukier 4 łyżki.
Pieprz mielony 1\4 łyżeczki.
Ocet 10% 5 łyżek lub 6 łyżek 9%.
Olej 6 łyżek.








Wykonanie:

Cukinię oczyścić i pokroić w niewielką kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce w plastry, pietruszkę i koper drobno siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskę.
Przygotowane warzywa wkładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 4 godziny.
Po upływie  4 godzin, gdy cukinia lekko się zamarynuje, przekładamy ją do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 20 minut.









Smacznego :)

4 komentarze: