Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 23 września 2018

Pasta lubczykowa na zimę

Lubczyk ogrodowy jest to jedna z najstarszych roślin przyprawowych w Europie, warto się nim zainteresować nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale powinniśmy również docenić jego właściwości lecznicze.
Niesamowity aromat lubczyku sprawił, że na stałe zagościł on w mojej kuchni, możemy dodawać go do zup, sosów, pieczonych mięs,
ryb i maseł smakowych, doskonale komponuje się też z warzywami.
Ja dodaję lubczyk nawet do ogórków kiszonych :)
Poniżej przedstawiam doskonały sposób na zachowanie aromatu i koloru tych niesamowitych listków jest to pasta lubczykowa,
która doskonale się przechowuje i zawsze jest w zasięgu ręki.



Zapraszam na przepis.






Pasta lubczykowa na zimę




Składniki:


Lubczyk listki 100 gram.
Oliwa z oliwek 4 łyżki.
Sól niejodowana 1 lekko czubata łyżka.









Przygotowanie:


Listki lubczyku obrywamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie solimy i rozdrabniamy blenderem
na jednolitą masę, dolewając po jednej łyżce oliwy.







Gotową pastę lubczykową przekładamy do wyparzonego słoiczka, mocno zakręcamy i wkładamy do lodówki.
Tak przygotowana pasta spokojnie przechowuje się w lodówce przez cały rok, nie tracąc smaku i aromatu.










Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz