Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 9 września 2018

Mus jabłkowy

To zwykłe i tak pospolite dla nas jabłko o ciekawym znaczeniu symbolicznym było nieodzownym elementem wiejskich ogrodów.
Zawsze zachwycam się pięknem kwitnących jabłoni, których niestety już prawie  nie widać w przydomowych ogrodach.
Jabłonie zastąpiono iglakami, a jabłka przynosi się do domu nie z własnego sadu tylko z supermarketu.
Wierzę jednak w to, że wiele osób ma jeszcze jabłka z własnego ogrodu i przetwarza je na pyszne domowe dżemy, marmolady i musy.
I właśnie dlatego zapraszam was do wspólnego przygotowania musu jabłkowego.
Mus zrobiłam z dodatkiem cynamonu, ale można wykonać go w różnych wersjach beż cynamonu z dodatkiem cukru waniliowego z odrobiną rumu lub zrobić mus z samych jabłek.
Dodatki wybierzecie według własnych upodobań.



Zapraszam na przepis.










Składniki:

Jabłka.
Cukier do smaku.
Cynamon do smaku.
Woda na 5l garnek obranych jabłek około 1\3 szklanki.





Wykonanie:


Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i wlewamy niewielką ilość wody ja na 5l garnek leję około 1\3 szklanki.
Jednak uzależnione to jest od gatunku jabłek do soczystych nie potrzeba zbyt wiele wody, wystarczy odrobina na dnie garnka.
Przykrywamy garnek pokrywką i wstawiamy na ogień, gotujemy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
Jabłka dość szybko się zaczną rozpadać i właśnie w tym momencie rozdrabniam je blenderem na jednolitą masę.







Do musu jabłkowego dodaję cukier i cynamon do smaku.
Gotujący się mus wlewamy do słoików, mocno zakręcamy i gotowe.
Można też dla pewności pasteryzować 10-15 minut.








Smacznego :)

1 komentarz: