Bardzo smaczne, pulchniutkie, aromatyczne i wilgotne ciasto.
Idealny przysmak na jesienne popołudnie przy herbatce.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Jajka 5 sztuk.
Cukier 1 szklanka.
Maka 2 szklanki.
Olej 3\4 szklanki.
Jabłka duże 5 sztuk.
Rodzynki 1 garść.
Cynamon 1-1,5 łyżki.
Soda oczyszczona 1 łyżeczka.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Wykonanie:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Do jabłek dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy jajka i cukier, mieszamy łyżką, aż składniki się dobrze połączą.
Dodajemy pozostałe składniki i również dokładnie mieszamy łyżką (mąkę, sodę i proszek przesiewamy przez sito).
Keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm. smarujemy masłem i przekładamy ciasto, pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku
nagrzanym do 175-180 st.C.
Smacznego :)
proste i pyszne:)
OdpowiedzUsuńZgadza się proste i pyszne :)
Usuń