Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 21 października 2018

Ryż na mleku z dynią

Dynia jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka jest dość uniwersalna, świetnie komponuje się z mięsem,
innymi warzywami, ziołami i przyprawami.
Z tego wdzięcznego warzywa możemy wyczarować wiele pysznych i wartościowych potraw.
Na początek może coś lekkiego, zdrowego, prostego i bardzo smacznego.
Jest to ryż na mleku, który za sprawą dyni zyskuje piękny słoneczny kolor i niesamowity smak.


Zapraszam na przepis.




Ryż na mleku z dynią






Składniki:


Dynia 0,5 kilograma.
Ryż 200 gram.
Mleko 1 szklanka.
Woda 1 szklanka.
Cukier 1 łyżka.
Sól 1 szczypta.
Cynamon do maku.







Wykonanie:


Oczyszczoną dynię kroimy w drobną kostkę, zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości.
Do ugotowanej dyni dodajemy wypłukany ryż, dolewamy szklankę mleka i dodajemy sól.
Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż ryż będzie miękki.
Pod koniec gotowania dodajemy cukier, możecie dodać jeszcze łyżkę masła.
Jeżeli lubicie cynamon to przed podaniem posypujemy lekko ryż po wierzchu.










Smacznego :)


Warzywa dyniowate 2018

2 komentarze:

  1. Oj, to dopiero musi być smaczny ryż na mleku, podkolorowany dynią! Gratuluję pomysłu, dziękuję za dołączenie do mojej dyniowatej akcji kulinarnej i serdecznie pozdrawiam. A.

    OdpowiedzUsuń