Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 25 października 2018

Szybka zapiekanka ze szpinakiem

Z prostych składników możemy wyczarować pyszną zapiekankę, która jest idealną propozycją na obiad lub kolację w miłym gronie.
Doskonale smakuje podana z sałatką z pomidorów i świeżych ziół.
To błyskawiczne danie dobre jest również na zimno, jak i po odgrzaniu następnego dnia.



Zapraszam na przepis.




Szybka zapiekanka ze szpinakiem








Składniki:


Ziemniak duży 1 sztuka.
Papryka czerwona 1\2 sztuki.
Szynka 100 gram.
Szpinak świeży 1 solidna garść.
Jajka 3 sztuki.
Dowolny ser 5 czubatych łyżek (może być żółty, mozzarella, feta, kozi).
Sól.
Pieprz.
Słodka papryka.
Można dodać potarty ząbek czosnku.
Masło do wysmarowania formy.






Wykonanie:


Ziemniaka trzemy na tarce o drobnych oczkach i lekko wyciskamy.
Paprykę i szynkę kroimy kostkę lub paseczki.













W misce roztrzepujemy jajka, następnie dodajemy 4 łyżki sera oraz pozostałe składniki, przyprawiamy całość do smaku.
Masę przekładamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Pieczemy 25-30 minut góra dół bez termoobiegu, następnie posypujemy po wierzchu potartym lub pokruszonym ser i zapiekamy jeszcze przez 5 minut już z termoobiegiem.









Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz