Przygotuję dwie wersje tej potrawy, jedną z nich będą krokiety z pieczarkami i żółtym serem a drugie to moje krokiety świąteczne,
na które przepis znajdziecie tutaj.
I obowiązkowo do krokietów podam pyszny barszczyk ugotowany na domowym zakwasie.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Farsz.
Pieczarki 1 kilogram.
Cebula 2 sztuki.
Ser żółty 250-300 gram.
Pieprz czarny.
Papryka słodka.
Sól.
Olej.
Jajko i bułka do panierowania.
Ciasto naleśnikowe
Mąka 3 szklanki
Jajko 3 szt.
Mleko 3 i 3\3 szklanki.
Sól 1 solidna szczypta.
Cukier 1 solidna szczypta.
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, następnie dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki,
przyprawiamy i lekko podsmażamy.
Pieczarki musimy dokładnie odparować.
Do wystudzonych pieczarek dodajemy potarty na drobnych oczkach ser i razem mieszamy.
Dokładnie rozrabiamy ciasto naleśnikowe, uważamy, żeby nie powstały gródki.
Do mąki wbijam jajka, dodaję sól i cukier następnie partiami dolewam mleko, ciągle mieszając trzepaczką.
Smażymy cienkie naleśniki na minimalnej ilości oleju.
Naleśniki smarujemy farszem i dokładnie zawijamy.
Tak przygotowane krokiety można z powodzeniem zamrażać.
Po rozmrożeniu panierować i smażyć są równie smaczne, jak świeżo przyrządzone.
Z podanych proporcji wychodzi około 20 krokietów.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz